Logga in
Juridik

Är offerter bindande?

1 min läsning

En offert är bindande i samma ögonblick som den mottagits av beställaren. OM inte beställaren accepterar offerten efter att giltighetstiden gått ut eller man tydligt angivet att offerten är ej bindande.

Vi vet alla hur viktigt det är att se till att ha en strid ström med nya kunder och projekt på ingång. Så att ha många offerter ute samtidigt med vetskapen om att vissa kommer bli accepterade och vissa nekade är ju inte konstigt. Men vad händer om alla offerter man har ute accepteras samtidigt? Vad händer om man har inte bara dubbel- men kanske trippelbokat sig samma vecka?

Svaret bottnar i om offerten är bindande eller inte. 

Rent generellt är en offert bindande i samma sekund som den tas emot av beställaren. Om mottagaren sen accepterar offerten (inom rimlig tid, läs längre ner) har man ingått ett avtal. Om däremot mottagaren har tagit för lång tid på sig eller om man specificerat att offerten är “ej bindande” är just offerten det, ej bindande och man har då möjlighet att prioritera på de offerter man gett ut. 

Bindande eller icke bindande offerter är bara en av de många saker som man måste tänka på när man skriver offerter. Vill du veta exakt vad, så har jag sammanfattat det i ett annat inlägg. Hursomhelst, en av de saker som är särskilt viktigt är giltighetstiden på offerten. 

Tiden mottagaren har på sig att acceptera en offert regleras av avtalslagen (1915:218) och varierar beroende hur erbjudandet framställts. Exempelvis om det är muntligt är giltigheten väldigt kort och kräver omedelbart svar, om det skett skriftligen är tiden längre. Men för att vara på den säkra sidan är det bäst att man själv anger hur länge offerten ska vara giltig. Antingen genom att sätta giltighetstiden som ett visst antal dagar efter ett visst datum, eller att sätta ett slutdatum som offerten är giltig fram till. 

Har du fler frågor om offerter, är du varmt välkommen att kontakta mig på andersson@cling.se

Oskar Andersson
Medgrundare